Ahogy az őszi hűvös beköszönt, nincs is jobb, mint egy tál forró, krémes leves, amely nemcsak felmelegít, hanem az évszak ízeit is magában hordozza. Ez a sütőtök krémleves igazi klasszikus, amit tovább csavartam egy kis tökmagolajjal, pirított tökmaggal és ropogós bacon kockákkal, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen. A sütőtököt előbb sütőben megsütöttem, ami mélyebb, karamellizált ízt adott a levesnek – ez az egyik kedvenc trükköm, amikor igazán különlegesre szeretném varázsolni ezt az ételt.
Ez a leves nemcsak gyorsan elkészíthető, de rusztikus tálalása miatt is lenyűgöző, akár egy hétköznapi vacsorához, akár különleges alkalmakra. Próbáld ki te is, és élvezd az őszi ízeket egy tányér gazdag, selymes levesben!
Hozzávalók:
Sütéshez:
- 1 db (kb. 3 kg) sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanál tökmagolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet őrölt gyömbér
Főzéshez:
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 2 db zöldségleves kocka (ha nincs alaplé)
- 2 dl tejszín
Tálaláshoz:
- Pirított tökmag
- Pirított bacon kockák
- Néhány csepp tökmagolaj
Elkészítés:
- Előkészítés és sütés:
- A sütőtököt vágd félbe, és távolítsd el a magokat és a magok körüli rostos részt.
- A két fél tök üregébe helyezz egy-egy félbevágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. A tök hosszúkás részét kissé bevagdoshatod, hogy jobban átsüljön.
- Locsold meg a tököt tökmagolajjal, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval és őrölt gyömbérrel.
- Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40-45 percig, amíg a tök puha lesz és enyhén karamellizálódik.
- Turmixolás:
- Miután a tök megsült, kanalazd ki a húsát, valamint a megsült hagymát és fokhagymát, és tedd egy nagy fazékba.
- Adj hozzá 0,5 liter vizet, majd botmixerrel pürésítsd simára. Ha szükséges, adj még hozzá további 0,5 liter vizet, és turmixold újra.
- Főzés:
- Tedd fel főni a pürét, és adj hozzá 2 zöldségleves kockát. Főzd 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután keverd hozzá a tejszínt, és forrald fel újra.
- Tálalás:
- A kész levest szedd tányérokba, majd tálaláskor csöpögtess a tetejére néhány csepp tökmagolajat.
- Szórj rá pirított tökmagot és ropogósra sütött bacon kockákat.
Tipp: Ha szeretnéd, legközelebb egy kevés zeller szárat is adhatsz hozzá a főzéskor, hogy még különlegesebb ízvilágot érj el! Alaplével még finomabbá teheted a levest, de ha éppen nincs kéznél, nyugodtan használhatsz leveskockát is, ahogy én is tettem ennél a verziónál.