A hidegebb hónapok beköszöntével mindig jól esik valami tartalmas és lélekmelengető étel. A tejfölös húsgolyók burgonyapürével tökéletes választás azoknak, akik szeretik a hagyományos ízeket, de mégis valami különlegesre vágynak. Az omlós húsgolyók és a krémes, gombás-tejfölös szósz igazán harmonikus párost alkot, amit a lágy burgonyapüré tesz teljessé. Ez az étel nemcsak finom, hanem viszonylag gyorsan el is készíthető, így ideális választás lehet egy hosszú nap végén vagy akár hétvégi családi ebédként. Ha szeretnéd, te is kipróbálhatod ezt a receptet, és meglátod, hogy pillanatok alatt a család kedvence lesz!
Hozzávalók:
Húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- Ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Szószhoz:
- 1 db vöröshagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 35 dkg csiperkegomba, szeletelve
- 1 csapott tk majoranna
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 25 dkg tejföl
- Ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
Burgonyapüréhez:
- 1 kg lisztes burgonya (pl. sárga héjú)
- 50 g vaj
- 1-1,5 dl tej vagy tejszín (melegítve)
- Ízlés szerint só
- Frissen őrölt bors (opcionális)
- Szerecsendió reszelve (opcionális)
Elkészítés:
- Húsgolyók készítése: Keverjük össze a darált sertéshúst a tojással, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Formázzunk kis golyókat, és süssük őket aranybarnára egy serpenyőben, kevés olajon, közepes hőmérsékleten.
- Szósz készítése: Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és dinszteljük meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, majd fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és pirospaprikával. Amikor a gomba megpuhult, keverjük hozzá a tejfölt, és forraljuk össze a mártást. Végül adjuk hozzá a megsült húsgolyókat, és forgassuk össze őket a szósszal.
- Burgonyapüré készítése: Hámozzuk meg a burgonyákat, vágjuk egyforma darabokra, majd sós vízben főzzük puhára (kb. 15-20 perc). Szűrjük le, és hagyjuk pár percig a lábasban, hogy a nedvesség elpárologjon. Törjük össze a burgonyát, keverjük hozzá a vajat, és fokozatosan öntsük hozzá a melegített tejet vagy tejszínt, amíg a püré selymes állagú lesz. Ízesítsük sóval, és ha szeretnénk, frissen őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval.
Tálalás: A tejfölös húsgolyókat burgonyapürével és friss salátával kínáljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
- Különlegesebb ízért próbálj meg friss majorannát használni a szószban, ez még aromásabbá teszi az ételt.
- Krémesebb burgonyapüréhez érdemes lisztes fajtájú burgonyát választani, például sárga héjú burgonyát.
- Bőségesebb adaghoz: Ha több vendéget vársz, egyszerűen duplázd meg a hozzávalók mennyiségét; a recept könnyen sokszorosítható.
- Szószvariáció: Ha szereted a füstös ízt, próbáld ki füstölt paprikával is a szósz fűszerezését, ami remekül harmonizál a gombás tejfölös szósszal.
- Gazdagabb szószért: Adj egy kevés fehérbort a gombás-tejfölös szószhoz, mielőtt a tejfölt hozzákevered. A bor gazdagítja az ízeket és finom savasságot ad az ételnek.
- Sűrítés tejföl helyett: Ha még krémesebb szószt szeretnél, használj kevés tejszínt a tejföl mellett, de vigyázz, hogy ne forrald túl sokáig, mert összeugorhat.
- Tálalási ötlet: Egy kis pirított tökmag vagy reszelt parmezán kiválóan illik a burgonyapüré tetejére, ami még különlegesebb élményt ad.
- Extra díszítés: Tálalás előtt szórd meg frissen vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel a húsgolyókat, ez nemcsak az ízben, hanem a látványban is sokat dob.