Ír parasztkenyér

Eredete

Egy egykori szegény ország hagyománya a múltból, amely a legegyszerűbb összetevőkből készül: lisztből, szódabikarbónából, íróból és sóból. Meglepő módon, ez a recept nem tekint vissza évezredekkel ezelőtt-re, hiszen a szódabikarbóna az 1840-es években jelent meg először Írországban.

Sütés előtt kereszt alakot vágtak a tetejére, hogy megvédjék a házat, és elűzzék az ördögöt. Régen a kenyérsütés a mindennapi élet szerves részét képezte szinte minden otthonban. A családok különálló parasztházakban éltek, ahol a legtöbb konyha csak nyitott kandallóval rendelkezett, nem volt sütővel “felszerelve”. Így a kenyeret rácson vagy nagy háromlábú fekete vascserépben sütötték illatos tőzeg (gyep) tűz fölött. Ezzel a módszerrel olyan kenyér készült, melynek enyhe savanyú teste és kemény kérge volt. Mivel elég gyorsan megromlott, így 2-3 naponta újat kellett sütni.

Az ír kenyerek különböző formájúak voltak, attól függően, hogy az ország mely területén készült. A déli régióban a formája kerek és sütötték, valamint a tetején kereszt látható. Az ország északi régiójában a kenyeret kerek korongra lapítják, majd négy egyenlő háromszögre osztják. Ezután a háromszögeket lapos serpenyőben főzik. Az ír kenyér ezen elkészítési módja nagyon gyors, ideális, ha váratlan vendégek érkeznek. A kenyér tradicionális felszolgálása úgy néz ki, hogy egy darabot letörnek belőle, majd a darabot meleg vajjal kenik meg.

A hagyományok egyre inkább eltűnőben vannak. A hagyományos szódabikarbónás kenyér aromája és íze egyedülálló Írországba, a turisták és a helyiek körében is bevált kedvenc lett. A 21. században, rengeteg könnyen elérhető, jó minőségű kenyér található a szupermarketekben, de még mindig nagyon sok ír család süti frissen minden nap. Így adják át a receptet és őrzik meg a hagyományt, generációról generációra.

Ír parasztkenyér

Hozzávalók

  • 450 g teljes kiörlésű liszt
  • 7 g só
  • 6 g szódabikarbóna
  • 450 g kefir

Elkészítés

A száraz hozzávalókat (liszt, só, szódabikarbóna) keverjük jól össze, majd a kefir hozzáadását követően teljesen homogén állagúra keverjük/gyúrjuk. A kész tészta a megszokottaktól eltérően ragadósabb, így ne ijedjünk meg ha a kezünkhöz tapad.

Sütőpapírral bélelt öntöttvas edénybe (használhatunk jénait, de akár gáztepsit is) tesszük a tésztát. Vizes kézzel formázhatjuk tésztánkat.

A sütőt maximum fokozaton előmelegítjük (jénai esetén ezt a lépést kihagyjuk) az edényt fedővel lefedve behelyezzük a sütőbe. 30-35 perc elteltével levesszük a fedőt, majd addig sütjük tovább amíg szép aranybarna nem lesz.

Miután elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk néhány percig hűlni, majd kiszedjük az edényünkből, levesszük a sütőpapírt és rácson hagyjuk kihűlni.

Oszd meg a bejegyzést:

Hasonló Bejegyzések

Egy magányos űrhajós lebeg a végtelen, sötét világűrben, teljesen elszakadva bármilyen hajótól vagy szerkezettől. A háttérben távoli csillagok és galaxisok tűnnek fel, míg az űrhajós törékeny alakja a semmi közepén lebeg, reményvesztett, és küzd az elszigeteltség érzésével.
Fájdalom/Bánat

Az Utolsó Út

Lebegsz a végtelen világűrben, ahol már semmi sem köt semmihez. A távoli csillagok elérhetetlenül pislákolnak, a hideg sötétség teljesen körülölel. Az elszigeteltség súlya rád nehezedik, ahogy egyedül sodródsz a kozmoszban. Egy utolsó gondolat motoszkál benned: mi értelme harcolni, ha nincs kiért vagy miért? Az univerzum válasza némán, ridegen figyel.

Tovább Olvasom
Tejfölös húsgolyók gombás szószban, krémes burgonyapürével, rusztikus tálalásban, faasztalon.
Receptek

Tejfölös Húsgolyók Burgonyapürével

Próbáld ki ezt a tejfölös húsgolyók receptet burgonyapürével, amely egy tökéletesen otthonos és lélekmelengető fogás a hűvösebb napokra. Az omlós húsgolyók és a krémes gombás-tejfölös szósz kiváló párosítása hamar a család kedvencévé válhat!

Tovább Olvasom

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezeket a cookie-k a webhelyünkön elhelyezett hirdetésekhez szükségesek.

Google Tag Manager segítségével nyomon követjük forgalmunkat, és segít nekünk az A/B új funkciók tesztelésében.

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Összes tiltása
Összes engedélyezése